Mikel Morueta Holme Mikel Morueta Holme

Videoproduktion som en investering - så maximerar ni användningen 

Många små och medelstora företag jobbar med en tight budget för marknadsföring och då är det extra viktigt att jobba smart med videoproduktion. Något som många missar är att i ett tidigt skede skapa en genomtänkt strategi för materialet som ska produceras. Med rätt strategi ser ni till att det innehåll ni skapar kommer till användning och sprids till rätt målgrupp.

Att producera videomaterial i marknadsföringssyfte är en smart sätt att fånga målgruppens intresse, med rätt syfte och strategi kan ni nå dem på rätt sätt. Men videoproduktion som inte har en tydlig plan eller strategi riskerar att bli en dyr kostnad istället för en smart investering. Vi har tipsen som hjälper er att få ut det mesta av ert video content.  

Många små och medelstora företag jobbar med en tight budget för marknadsföring och då är det extra viktigt att jobba smart med videoproduktion. Något som många missar är att i ett tidigt skede skapa en genomtänkt strategi för materialet som ska produceras. Med rätt strategi ser ni till att det innehåll ni skapar kommer till användning och sprids till rätt målgrupp.  

Video content - strategi

Att ha en tydlig strategi är kanske det viktigaste steget i processen, ändå är det något som många glömmer. Genom att tidigt i processen ta beslut om hur materialet ska användas och på vilket sätt, så blir det lättare att producera rätt video. Utan en strategi för ert video content är det svårt att veta på vilket sätt materialet ska användas och vilket resultat som satsningen egentligen ger. Strategin bör utarbetas innan videoproduktionen sätts igång. På så sätt försäkrar ni er om att ni gör allt ni behöver under videoproduktionen, så att det finns material för alla kanaler. Ställ er frågorna:

 

• Vem är målgruppen?

• Hur når vi dem på bästa sätt?

• Vilka kanaler ska vi använda oss av?

• Vilket videoformat kräver respektive kanal?

• Vilken budget har vi för spridning av material?

• Hur mäter vi resultatet?

 

Återanvänd ert existerande material  

Har ni redan ert videomaterial färdigt, men ingen strategi bakom? Misströsta inte, här kommer några tips för hur ni kan ta vara på potentialen i det videomaterial ni redan har. 

 

• Instagram & Facebook

• Blogginlägg & artiklar

• Videoannonser till YouTube


Instagram + Facebook

Använd materialet för att göra korta klipp till sociala medier. Det kan vara en vanlig video på Facebook eller en Reel till Instagram. Anpassa materialet efter vad respektive kanal kräver så att det håller rätt format. Satsa på korta videos som snabbt fångar målgruppens uppmärksamhet och redigera gärna innehållet så att det viktigaste kommer först. Anpassa materialet efter vad kanalen kräver – stående eller liggande format. 

 

Blogginlägg + artiklar

Genom att ta vara på det som sägs i videon så går det att skapa textinnehåll av videomaterialet. Om ni har tillgång till råmaterialet med voiceover så finns det oftast en hel del att transkribera och ta vara på. Det kan finnas mycket bra material som klippts bort, men som av olika anledningar inte fått plats i videon. Har ni inte tillgång till råmaterialet så finns det oftast ett par träffsäkra citat att använda från den färdiga videon. Ta vara på det och skapa innehåll i form av artiklar till Linkedin, blogginlägg till företagsbloggen eller en native annons. 

 

Videoannonser till YouTube

Att använda videomaterialet till annonsering är ett sätt att optimera användningen. På Youtube finns det olika varianter på annonser och många annonsvarianter är väldigt korta. Det gör att det finns möjlighet att skapa fler annonser av det material ni redan har. Tänk utifrån målgruppens perspektiv och redigera materialet så att det snabbt tilltalar målgruppen. Lägg in en tydlig call to action, så att tittaren vet vad den ska göra när den har tittat på annonsen. Mät resultatet så att ni ser vilken effekt annonseringen har. 

 

Publicering av content, vad är viktigt att tänka på? 

Det viktigaste att tänka på när ni skapar innehåll är att ha en strategi och tanke bakom det ni gör. På så sätt kan ni maximera effekten av ert innehåll och lättare mäta resultatet. Video är ett utmärkt sätt att göra ert content mer personligt och synas på flera platser. Om ni redan har videomaterial så ta vara på det som finns och se till att redan på ett planeringsstadium planerar in att återanvända det material ni producerar. Med planering bakom så kan er videoproduktion få rätt spridning och bli en kostnadseffektiv investering för ert företag.  

 

Behöver ni hjälp med att porträttera något? Kontakta oss på inFrame Media så hjälper vi er.

Läs mer
Mikel Morueta Holme Mikel Morueta Holme

Vilket innehåll bör vi skapa? - 15 contentidéer

Content marketing är ett sätt att få kundernas intresse genom att skapa innehåll som engagerar och intresserar dem. På så sätt går det att bygga förtroende hos målgruppen för den produkt eller tjänst man säljer. Många vet att de bör jobba med content marketing, men vet kanske inte på vilket sätt.

Att content marketing bör vara en självklar del av den digitala marknadsföringen, det vet många. Men att skapa en kreativ contentplan som genererar leads, det är inte alltid helt enkelt. Vi har sammanställt våra bästa lärdomar från Marcus Sheridans bok They ask you answer – a revolutionary approach to inbound sales, content marketing, and today's digital consumer.


 Content marketing 

Content marketing är ett sätt att få kundernas intresse genom att skapa innehåll som engagerar och intresserar dem. På så sätt går det att bygga förtroende hos målgruppen för den produkt eller tjänst man säljer. Många vet att de bör jobba med content marketing, men vet kanske inte på vilket sätt. I boken They ask you answer – a revolutionary approach to inbound sales, content marketing, and today's digital consumer, ger Marcus Sheridan enkla verktyg för att skapa en contentplan. Marcus utgår från fem kategorier av vanliga frågor från kunder. Genom att skapa content kring dessa kategorier kan du locka målgruppen till dig och bygga förtroende hos dem. Kategorierna som Marcus delar in content i är följande:

 

• Pris - vad kostar din produkt eller tjänst?

• Problem - var transparent med brister och utmaningar

• Jämförelser - hur bra är din produkt jämfört med konkurrenternas?

• Omdömen - är din produkt eller tjänst värd vad den kostar?

• Best in class - är din produkt eller tjänst bäst på marknaden?

 

Pris 

En av de vanligaste frågorna vi får är vad det kostar att göra en företagsfilm. Vi har gjort ett försök att besvara den frågan, för dig som är nyfiken hittar du det inlägget här. Vissa produkter eller tjänster har ett standardiserat pris, medan andra prissätts utifrån förutsättningarna. Att ge ett direkt svar på vad din produkt eller tjänst kostar kan vara svårt utan att veta förutsättningarna för uppdraget, men kanske behöver du inte besvara frågor om pris med exakta summor? Genom att visa hur du beräknar ditt pris, vilket timpris du utgår ifrån eller vad en från-kostnad är, så ger du kunden en chans att ta beslut om prisklassen är för dem. Om de redan där tycker det är för dyrt, kommer de förmodligen ändå inte köpa något av dig längre fram. På så sätt sorterar du ut rätt leads redan där. I frågan om pris ryms det många contentidéer, här kommer några:

 

• Varför är det dyrt att klippa sig - för en frisör

• Vad kostar en företagsfilm - för en filmproducent

• Hur mycket kostar ett uterum - för ett byggföretag

 

Problem

Ett sätt att bygga förtroende hos kunderna är att vara transparent med problem. Det kan vara problem relaterat till din produkt, eller till en av konkurrenternas. På så sätt drar du trafik till dig, när du transparent berättar om vilka begränsningar som finns. Det gör att kunden upplever att du är ärlig med vad du säljer och därmed känner mer förtroende för dig. Du behöver inte skriva om begränsningarna i just din produkt eller tjänst, utan kan även ta ett större grepp om frågan. Vill du veta hur? Här kommer några idéer för tre olika företag:

 

• Så fixar du kaffekokaren om den inte startar - för en vitvarubutik

• 5 sätt att dra ner på elräkningen - för ett elbolag

• Därför är det svårt att hitta rätt jeans - för en jeansbutik

 

Jämförelser

Ett sätt att driva trafik är att göra jämförelser som är relevanta för din målgrupp. Många vänder sig till Google för att ta del av jämförelser. Att skriva content om jämförelser behöver inte innebära att du jämför dina tjänster eller produkter med andra på marknaden. Det kan även vara att du tar ett större grepp om frågan och skapar innehåll för en jämförelse inom din bransch. Kanske säljer du båda varumärkena i jämförelsen men hittar ett snyggt sätt att ta dig an frågan? Genom att besvara kundens jämförelse driver du trafik till dig och hjälper kunden ta bättre beslut. Här kommer några idéer: 

 

• D-vitamintillskott vs C-vitamintillskott - för en hälsokostaffär

• Puma vs Adidas lyftarskor - för en gymbutik

• Organisk vs betald räckvidd sociala medier - för en marknadsföringsbyrå

Best in class

Oavsett om du ligger högt på branschens rankinglistor eller inte, så kan du attrahera både kunder och branschkollegor till din sida genom att skriva content om rankinglistor. Det går att göra både genom att skapa egna listor eller återanvända andras. Skriv en lista utifrån din branschkunskap. Du kan lista branschkollegor, produkter, caféer eller något annat som är relevant för din målgrupp och ditt varumärke. Fokusera på vilka listor som attraherar din målgrupp, snarare än att framställa dig själv som bäst. Transparens och trovärdighet är viktigt. Det kan exempelvis vara:

 

• Sveriges mest lovande chefer - för en vd-assistent

• Mest energisnåla elbil - för en bilförsäljare

• Jämställda bolag på börsen - för en jämställdhetskonsult

 

Omdömen

Vi litar på varandra och genom att låta dina kunder lämna omdöme om din produkt eller tjänst, så låter du deras ord tala för sig själv. Kunder söker på omdömen innan de handlar något, och om de hamnar på din sida så kan du presentera det som de söker. Genom ärliga och transparenta recensioner har du möjlighet att locka in fler potentiella kunder till din webbsida. Det kan vara människor som letat efter just den produkt eller tjänst du säljer, eller en liknande. Här kommer några idéer:

 

• Kundcase - för en marknadsföringsbyrå

• Ranking av en produkt - för en klädbutik

• Ett omdöme om företaget - för en redovisningsbyrå

 

Content marketing behöver inte vara svårt och genom att lista de frågor som dina kunder ofta ställer, så har du en bra grund för en contentplan. Besvara frågorna i artiklar eller blogginlägg så kan du driva relevant trafik till din webbplats.

 

Behöver du komplettera dina inlägg med video? Kontakta oss på inFrame media.

Läs mer
Mikel Morueta Holme Mikel Morueta Holme

Vad kostar en film?

Allt fler företag satsar på att marknadsföra sig med hjälp av video, ett format som ökar i popularitet. Många undrar vad det kostar att göra en företagsfilm och svaret som följer blir att det bror på. För dig som inte nöjer dig med ett svävande svar, eller faktiskt behöver veta vad en film kostar, så kommer svaret på frågan här.

Allt fler företag satsar på att marknadsföra sig med hjälp av video, ett format som ökar i popularitet. Många undrar vad det kostar att göra en företagsfilm och svaret som följer blir att det beror på. För dig som inte nöjer dig med ett svävande svar, eller faktiskt behöver veta vad en film kostar, så kommer svaret på frågan här. 

Vad kostar det att göra en film?

Vad det kostar att göra en företagsfilm beror på hur den ska utformas och vilken kvalité den ska hålla. Det går att göra enkla filmer själv med hjälp av en smartphone, eller för den erfarna, genom att hyra kamerautrustning och själv filma. Då är det dock viktigt att räkna med tiden det tar för er att producera filmen, tid som ni annars kan lägga på era ordinarie arbetsuppgifter. Att skapa en företagsfilm helt själv riskerar att bli dyrare än att göra det tillsammans med en extern partner och resultatet blir ändå inte alltid som önskat. Att ta in en videoproducent är både tids-och kostnadseffektivt. Med en erfaren videoproducent går det att producera engagerande filmer med både med hög och låg budget.

Företagsfilm pris -

dessa faktorer spelar in

  • Utrustning

  • Produktionsteam

  • Inspelningsplats

  • Redigering

  • Er tid

Utrustning 

Olika typer av filmer kräver olika typer av utrustning. Produktionen kan kräva teknik i form av kameror, mikrofoner, stativ och lampor. Genom att planera inspelningen så att den sker under hela dagar, istället för att spela in kortare tid under fler dagar, så går det att spara tid på teknikhyra. Teknikhyran debiteras oftast per dag och därför är det en fördel att samla ihop så mycket av inspelningen som möjligt.

Produktionsteam

Kostnaden för teamet är en av de största kostnaderna vid en videoproduktion. Olika filmer kräver olika typer av teammedlemmar. Filmfotograf, ljudtekniker, statister, skådespelare eller ljussättare är några av de personer som kan behövas för att producera en film. Genom att ha en öppen dialog med er videoproducent kan ni tillsammans hitta ett bra team som kan leverera det ni önskar. Om produktionsteamet behöver resa långt för att spela in, så kan det även kosta mer i form av resekostnader, mat och logi. Därför är kostanden för teamet relaterat till var filmen spelas in. 

Inspelningsplats

Det finns många inspirerande miljöer att spela in i, både offentliga och privata. Många filmer gör sig bra utomhus, medan andra kräver en studio eller en specifik miljö. Genom att välja en miljö ni redan har tillgång till så slipper ni kostnaden för att hyra en inspelningsplats. Välj en miljö som representerar det ni vill förmedla. Det kan vara tillgänglighet, hållbarhet eller innovation som är era kärnvärden - låt gärna dem få avspeglas i inspelningsmiljön.

Redigering

Det är i efterbearbetningen som filmen färdigställs och att redigera en film tar tid. Efterbearbetning innebär allt från att hitta rätt videoklipp (oftast finns det mycket material att gå igenom) till att lägga grading, musik och ljud. Om filmen kräver animering eller grafik så är det i efterbearbetningen det sker. Avancerad efterbearbetning kan kräva flera klippare med olika kompetenser. 

Er tid

Hur er beställning, budget och era resurser ser ut påverkar priset. Om ni kan hitta en inspelningsplats, skriva manus eller själv agera statister, så blir kostnaden lägre för produktionen. Ett tydligt och avgränsat syfte hjälper också oss att uppnå era mål.


Vad kan ni göra för att påverka priset på er film?

  • Kartlägg vilket värde ni kan förvänta er att få ut av filmen

  • Prioritera utifrån budget och vad som ger mest värde

  • Kommunicera era prioriteringar med byrån ni anlitar

  • Var tillgänglig för produktionsteamet under hela processen

  • Planera inspelningen väl för att hålla nere kostnaderna


Så vad kostar en film?

De filmprojekt vi är involverade i brukar landa på allt mellan 25.000 och 100.000 kronor. Vi har producerat filmer för en rad olika branscher – med varierande budget. Den vanligaste frågan vi får är vad filmen kommer kosta, och såhär i slutet av artikeln (om du läst hela artikeln och inte scrollat direkt hit) så förstår du att det är svårt att ge svar på tal utan att veta förutsättningarna. Men om du är på jakt efter en siffra att sätta i budgeten, så håll tillgodo. Här kommer en enkel kalkyl på vad en tvåminutersfilm kan kosta, alternativt några kortare informationsfilmer. 


Pris för en tvåminuters företagsfilm

Om vi följer Svenska fotografers förbund prisguide så kan en tvåminuters film kosta mellan 26 000kr - 45 000kr exklusive moms. I priset ingår en inspelningsdag med en filmfotograf med enklare utrustning och två till tre dagars redigering.  Resultatet blir en tvåminuters företagsfilm med olika miljöbilder alternativt några kortare informationsfilmer. Det här är såklart ett prisexempel och kan variera beroende på vem du anlitar och vilka krav du har. Dessutom utgår exemplet från att allt från manus, inspelningsplats med mera är uttänkta sedan innan. Om produktionen kräver det så kan det behövas en ljudtekniker, assistent eller regissör.

Det bästa sättet att få reda på vad just er film kommer att kosta, är att boka ett möte och berätta om era förutsättningar.


För att skapa en högkvalitativ film som engagerar, tilltalar rätt målgrupp och uppfyller de uppsatta målen, så behövs det en strategi bakom.

Slutligen, några tips på vägen

För att skapa en film så behövs varken en filmfotograf eller avancerade redigeringsprogram. Men för att skapa en högkvalitativ film som engagerar, tilltalar rätt målgrupp och uppfyller de uppsatta målen, så behövs det en strategi bakom. Därför rekommenderar vi att ta kontakt med oss så tidigt som möjligt i processen. Det hjälper er att ta beslut kring vilken typ av film som ger er mest valuta för pengarna och vad dess syfte är. När vi vet det kan vi säkerställa att vi producerar rätt typ av film och satsar på det som ger mest värde. Vi har erfarenhet av att skapa film som berör och engagerar och vi hjälper er gärna.


Behöver ni hjälp med att skapa en företagsfilm?

Kontakta oss på inFrame media

 
Läs mer